Куркума

Куркума

Куркума

Куркума – це потовщене кореневище багаторічної трав'янистої рослини (Curcuma longa) з родини імбирних. Вона має трохи мускусний запах і гострий гіркий смак. Куркума, як і шафран, надає стравам жовтий колір - її ще називають «індійський шафран» , але ця рослина набагато дешевша за шафран. Про цю схожість писав у своїх записках ще великий мандрівник Марко Поло. Завдяки речовинам, що входять в хімічний склад куркуми, вона є натуральним барвником. Для отримання приправи у вигляді порошку кореневище варять або запарюють окропом, а потім сушать і піддають подальшій обробці. Куркуму додають у варені яйця, майонез, омлети, плавлені сири, в рибні салати, приправляють нею квасолю і сочевицю. також її використовують в якості барвника для олії, додають у салати, рис. Куркуму рекомендують також використовувати при вегетаріанському харчуванні. Ця пряність є ще й одним з компонентів улюбленої багатьма приправи «карі». Взагалі , куркума - це , якщо можна так висловитися , «три в одному»: надає стравам смак перцю і імбиру, забарвлює в жовтий колір і надає специфічний запах. ЇЇ також часто додають в морозиво, кондитерські вироби та напої.