Польська кухня дуже різноманітна і ситна. В цілому вона зберігає всі основні характеристики центрально-європейських, слов'янських кухонь, а сусідство Польщі з різними країнами додало їй особливого колориту.
У польській кухні дуже активно використовують різні спеції і приправи. Особливою популярністю користуються чорний перець і майоран. Крім того, поляки люблять і петрушку з кропом, мускатний горіх, лавровий лист, кмин і часник, хрін і гірчицю.
Найбільш відомими польськими стравами є: бігос, пироги (аналог українських вареників), жур (суп), зрази, фляки, пуллети (фрикодельки). Особливої уваги, звичайно ж заслуговує бігос, який є частим гостем на польських столах з різних приводів та являє собою тушковану з овочами і різними видами м'яса капусту.
У польській кухні переважають м'ясні страви, приготовані різноманітними способами: мариновані в меду свинячі реберця, печеня по-мисливські (страва з різних сортів м'яса зі спеціями), печеня по-гусарськи (шматок м'яса, начинений хлібними крихтами, яйцями і травами), голонка в пиві (жирна страва, яка іноді поливається пивом і завжди подається з хріном), біла ковбаса, м'ясо в соусі з хрону, качка з яблуками, філе з телятини в тісті, яловичий язик, приготовані на пару та багато інших страв.
Польська кухня має величезний вибір перших страв, які дуже смачні і ситні: журек (суп на хлібній заквасці з картоплею, ковбасою або яйцем), фляки (бульйон з кісток яловичини зі шматочками м'яса і овочів), жур (суп, який варять на овочевому бульйоні, додаючи трохи картоплі та заправляють молоком або сметаною), зелений борщ, пивний суп, розсольник, томатний суп, курячий бульон з локшиною та багато інших. Серед польських супів мало вегетаріанських, проте в польській кухні присутні ягідні і фруктові супи.
Рибні страви дуже популярні серед поляків. З риби тут популярні оселедець і тріска, які водяться в Балтійському морі, а короп слугує основою для святкових страв. Їдять поляки також щуку, судака, вугра, форель, раків та делікатесну печінку тріски. З традиційних польських страв варто відзначити: оселедець, солоний зі спеціями, короп по-варшавськи (запечений з начинкою з овочів, вина, яблук в пікантному соусі), рибне філе в томатному соусі, форель (іноді подається в палаючому коньяку) .
Серед закусок, популярними є: смалець, приготований з сала з добавкою цибулі, майорану, іноді також з яблуком або сушеними вершками, смажене сало фаршироване сушеними сливами, тартар, оселедець в сметані.
Улюбленими польськими ласощами є пампушки, начинені повидлом з дикої троянди, маківки (пиріг начинений перемеленим маком), фаворкі (тонкі і крихкі тістечка посипані цукровою пудрою), сирники.
Польське меню постійно збагачується новими смаковими якостями, іноді навіть екзотичними!