Куркума (або турмерик) - це екзотична спеція зі слабким пряним, ледь вловимим, ароматом і трохи пекучим смаком. Особливістю куркуми є фарбування страв в чудове золотисто - жовте забарвлення.
Куркума - це багаторічна рослина, стеблі і кореневища якої багаті на ефірні олії і містять жовтий барвник (куркумін). З коренів - бульб після спеціальної обробки, отримують екзотичну пряність - помаранчевий порошок з яскравим і сильним ароматом.
Цікаве про куркуму :
- коріння куркуми, як фарбувальний компонент, відмінно протистоїть сонячному світлу, завдяки чому він активно використовується в багатьох комерційних приправах для забезпечення належного вигляду товару. Також відоме застосування куркуми в якості барвника для сиру, йогурту, картопляних і кукурудзяних чіпсів, печива , салатних заправок і маргарину;
- куркума - незамінний інгредієнт карі - популярної індійської пряної суміші.